שינה טובה
02 אוק, 2019

חולמים על המסך הגדול

ממטריקס ועד וולט דיסני: 5 סרטי קולנוע שעושים כבוד לעולם החלומות. 
חולמים על המסך הגדול

עולם החלומות והשינה סקרן את האדם מאז ומעולם. חלק חיפשו בחלומות סימנים לצפיית העתיד של האדם הישן, של סביבתו ולעיתים של האנושות כולה, וחלק סברו, כמו ביהדות למשל, כי במהלך השינה נפרדת נשמתו של האדם מגופו ועולה אל על – ולכן כינו אותה "מוות קטן".

גם במזרח הרחוק האמינו כי דרך החלום ניתן לחוות חוויות מיסטיות, ובסין למשל נהגו אישי ציבור לישון במקדשים כדי להיעזר בהדרכת האלים.  השינה והחלומות מצאו עצמן חלק מתרבויות ומטקסים העתיקים, ובתקופה המודרנית – הן קנו להם מקום של כבוד גם בסרטי הקולנוע. קבלו כמה סרטים שבהחלט עושים כבוד לעולם החלומות.

מטריקס

תצבטו את עצמכם רגע בלחי. כואב? חשבתם לעצמכם פעם אם הכאב הזה הוא לא ממשי ואתם חיים בעצם במעין חלום, סוג של מציאות מדומה בה הרגשת הכאב אותה חוויתם הרגע תוכננה על ידי גורם חיצוני הקיים במציאות האמיתית, הנסתרת מכם? זה בדיוק מה שעומד מאחורי סרט הקאלט מטריקס, שהמשכון שלו יגיע בקרוב לקולנוע.

הסרט עוקב אחר קורותיו של מתכנת מהורהר בשם ניאו (קיאנו ריבס) המתגלגל לפגישה משנת חיים עם גיבור מחתרתי בשם מורפיאוס. הלה מציע לו לבחור בגלולה "שתרדים" אותו בחזרה למציאות המדומה בה הוא חי לבין כניסה עמוקה למציאות האמיתית אך הקשה בה מורפיאוס וחבריו נלחמים במכונות בעלות בינה מלאכותית שהשתלטו על העולם. ניאו בוחר להמשיך בעיניים מפוכחות והופך לבסוף למוביל המהפכה.

פופקורן ולישון

התחלה

רגשות, יצרים, תשוקות וזיכרונות. כל אלו מרכיבים על פי הפסיכולוגיה את התת-מודע שלנו וגורמים לנו לפעול בצורה בה אנו פועלים ומקבלים החלטות במהלך החיים. השפעתו של התת-מודע כה רבה שיש הטוענים ש-90% ממה שאנו עושים נעוץ ברובד קמאי זה של הנפש, ללא יכולת בחירה אמיתית.

בסרט "התחלה" העלו היוצרים את הרעיון הזה הילוך ובנו את דמותו של דום קוב, המגולם על ידי  לאונרדו דיקפריו, העוסק  בגניבת מחשבות ורעיונות ממוחם של בני-אדם בזמן שהם במצב לא-מודע ושרויים בתוך חלום.

לקוב יש כישרון מיוחד בגניבת תת מודע מחלומות והדבר הופך אותו לגנב מבוקש בריגול תעשייתי. במהלך הסרט הוא מקבל דרישה לא שגרתית – לא רק לגנוב אלא לשתול רעיון  חדש בתת מודע של אדם, ומשם כמובן הדברים רק הולכים ומסתבכים.

חלומות

את הסרט "חלומות" כתב הבמאי היפני הידוע אקירה קורוסאווה ובין המפיקים שלו ניתן למצוא את סטיבן שפילברג. הסרט העושה עיבוד מרהיב לחלומות אותם חלם קורוסוואה בעצמו מציג סדרה של שמונה חלומות, מהם שלושה סיוטים שאמנם כל אחד מהם עומד בפני עצמו – אך ביחד הם מהווים מארג שלם המתאר את החיים מילדות ועד זיקנה על רקע יפן המסורתית בואכה יפן המודרנית. בין הנושאים המופיעים בחלומות לאורך הסרט: תהלוכת חתונה של שועלים בזמן שהשמש זורחת מבעד לגשם, פסטיבל בובות יפני הנערך בזמן פריחת האפרסקים ושד הסובל מחשיפה לקרינה גרעינית.

היפהפייה הנרדמת

הסרט הקלאסי של דיסני (יצא לאקרנים ב-1959) המבוסס על סיפורי האחים גרים אינו עוסק בחלום כמהותו של הסרט, אך מצד שני הוא לא השתרבב סתם כך לכותרת הסיפור שכן הוא מוביל את הגיבורה לייעודה בחיים. הסרט מתאר את חייה של נסיכה יפה המכונה אורורה המקוללת על ידי פיה כועסת כי בהגיעה לגיל 16 והיא תידקר באצבעה ממחט טוויה וכתוצאה מכך תיפול לתרדמת של 100 שנה.

על מה היא חלמה אפשר רק לדמיין, אבל מה שכן ידוע זה שהשינה הארוכה מאוד הזו מובילה אותה לתכלית של חייה – לפגישתה עם הנסיך יפה התואר ולחיי אושר ועושר עד עצם היום הזה. האם זה אומר שרווקות שתרות אחרי חתן צריכות להתחיל לישון כאילו אין מחר בתקווה שנסיך יעיר אותן? ובכן זו כבר פרשנות שלכם.

ואלס עם באשיר

לא חשבתם שנסיים את הרשימה בלי ייצוג ישראלי, נכון? סרט האנימציה הדוקו-דרמטי של הבמאי ארי פולמן עוסק בחוויותיו כחייל חי"ר במלחמת לבנון הראשונה. מוטיב החלומות שזור לאורך הסרט עם סיוטים עליהם מתוודה חברו של פולמן ממראות המלחמה ולאחר מכן עם חלומות חזיוניים של פולמן מטבח סברה ושתילה. בהמשך הסרט עוסק פולמן בחלומות אלו ומנסה לברר עם אנשי מקצוע האם הם פרי דמיונו או זיכרונות אמיתיים אותם הדחיק.  הסרט זוכה הפרסים מסתיים בצילומי טלוויזיה אותנטיים של המחנה לאחר הטבח.



עוד בנושא