מדע
09 מאי, 2017

7 דברים טובים שקורים לגוף שלנו כשאנחנו ישנים


יש כאלה שבלי מינימום 8 שעות לא יצליחו לתפקד בצורה נורמלית, ויש כאלה שגם כעבור 4 שעות שינה בלבד יתעוררו כמו קפיץ מהמיטה ויתחילו את מטלות היום. גם עבור הישנוניים וגם עבור חבריהם הערניים, יש חשיבות רבה לשינה. אז לפני שאתם מתכננים עוד יציאת לילה פרועה או מרתון סרטים עד השעות הקטנות של הלילה, הנה 7 סיבות טובות לעזוב הכול ופשוט ללכת לישון.

מנקים רעלים

כן, ניקוי רעלים מהגוף לא מושג רק דרך שתיית מיצי ירקות למיניהם או שטיפות מעיים. במהלך השינה הגוף מנקה את עצמו מרעלים ומאפשר למוח ולשאר האיברים להתחדש. זו אחת הסיבות שלא מומלץ לאכול לפני השינה. למעשה, כאשר אתם לא ישנים מספיק – אפילו לילה אחד, אתם מעכבים את תהליך הטיהור הטבעי של הגוף.

עושים סדר במוח

כמויות המידע שהמוח קולט כל יום הן עצומות, וכמו המחשב גם המוח יודע לסנן את הזיכרונות הלא חשובים ולזרוק אותם ל"פח". במהלך השינה המוח מקטלג את המידע שאצרנו במשך היום למידע לא שימושי ומידע שימושי, ו"מוחק" את מה שלא נזדקק לו.

מתקנים ומשקמים תאים

ניתן לדמות את השינה לטיפול תקופתי במוסך. ההתאוששות והשיקום המתרחשים בזמן שינה מטפלים בכל הנזקים שחוו תאי הגוף במשך היום. לכן, כשאתם לא ישנים מספיק, אתם לא רק פוגעים בתפקוד המוח, אלא בכל הגוף.

נלחמים בחיידקים

מחקר שבדק אם המערכת החיסונית מושפעת משינה, גילה שאנשים שקיבלו זריקות חיסון נגד וירוס השפעת ולא ישנו באותו הלילה, לא הצליחו ליצור את הנוגדנים הנחוצים להגנה מפני המחלה. יש רופאים שממליצים לישון במשך 10 שעות מהרגע שבו מתחילים להרגיש תסמינים ראשונים של הצטננות או זיהום בדרכי הנשימה העליונות. זו גם הסיבה לכך שאנשים שמחסירים שעות שינה באופן קבוע עלולים לסבול יותר מזיהומים חוזרים.

משפרים את מצב הרוח

כל אחד מאיתנו ודאי מכיר את הרגזנות האופפת אותו לאחר לילה של נדודי שינה והתהפכויות במיטה. כשאנשים ישנים די הצורך הם קמים רעננים ומצב רוחם משתפר פלאים. מחקרים אף מצאו קשר בין שינה מספקת למניעת דיכאון קליני. במחקרים אלה התגלה, כי אנשים שסבלו מהפרעות שינה ממושכות פיתחו דיכאון קליני חמור.

שומרים על המשקל

זה בטח מפליא אתכם אבל שינה טובה משפיעה לטובה על הקטנת היקף המותניים שלכם. ההסבר המדעי העומד מאחורי העיקרון הזה די פשוט: השינה מקטינה את השפעת ההורמון גרלין שאחראי על תחושת הרעב שלנו, ובמקביל מגדילה את השפעה ההורמון לפטין שמאותת לנו כי אנחנו שבעים.  מחקרים שבדקו את הקשר בין תזונה למחסור בשינה מצאו שמחסור בשינה יכול לגרום להשמנת יתר, סכרת ולעלייה בלחץ הדם.

יופי של שינה

חשבתם שהיפהפייה הנרדמת היא רק אגדת ילדים קסומה? תחשבו שוב. מחקרים מצאו כי הסיבה לכך שאנחנו מתעוררים בבוקר יפים יותר לעומת אנשים שלא ישנו בלילה, היא שבזמן שאנחנו ישנים הגוף שלנו עובר תהליך שבו תאי עור ישנים מתחלפים בתאי עור חדשים. כתוצאה מכך עור הפנים שלנו מקבל מראה רענן, זוהר ובריא יותר, לעומת עור פנים חיוור ועיניים אדומות המאפיינים אנשים שלא ישנו מספיק.



עוד בנושא