20 עובדות על השינה שלכם לכבוד 2024
בספטמבר 2019 התכנסו חוקרים, מדענים, רופאים ואנשי תקשורת בעיר ונקובר שבקנדה, במסגרת World Sleep 2019, כנס ענק שהתקבצו אליו אנשים מ-75 מדינות כי לדון בנושא השינה, נושא אשר מדיר שינה מעיניי רבים. בעולם המערבי רבים סובלים ממחסור בשעות שינה וחלק לא מבוטל מהאוכלוסייה טרוד בשל בעיות שינה שונות אשר פוגעות באיכות החיים.
קונגרס השינה העולמי סיפק למשתתפים הזדמנות להחליף רעיונות מדעיים ולהציג התפתחויות ברפואת שינה, כולל טכניקות מחקר קליניות עדכניות. דומה שבפתחה של שנת 2020 בעולם מכירים בחשיבות איכות השינה ובעשור הקרוב משאבים רבים יופנו כדי לשפר את איכות השינה של אוכלוסיית העולם. אז לרגל 2020 המתקרבת, קבלו 20 דברים שאולי לא ידעתם על שינה.
- כ-12% מבני האדם חולמים בשחור-לבן. מחקר באוניברסיטת דאנדי בבריטניה בדק עד כמה המדיה משפיעה על החלומות ומצא שאנשים שחיו בתקופה שבה לא הייתה טלוויזיה צבעונית חוו יותר חלומות בגווני אפור ושעד היום חלק קטן מהאוכלוסייה, בני 65 ומעלה, שצפה בטלוויזיה בשחור-לבן, חולם בגוונים אלה.
- ישנם חירשים ש"מדברים" בזמן השינה בשפת הסימנים. במקרים רבים דיווחו בני זוגם של החירשים או ילדיהם על התופעה זו.
- אחד מתפקידי השינה הוא לווסת את ההורמונים השולטים בתיאבון, וחוסר בשעות שינה מגביר בגוף את קצב ייצור "הורמון הרעב" לפטין. חוסר בשינה גם מעלה את הרצון לאכול משהו מתוק ב-45%.
- אדם השוקל 60 ק״ג שורף בשעת שינה 90 קלוריות (אם היה רץ, אגב, היה שורף בממוצע 700 קלוריות).
- האדם הוא בעל החיים היחיד שיכול לדחות שינה כשהוא עייף. בעלי חיים לא עושים חשבון לאף אחד: הם פשוט נרדמים ברגע שהם חשים עייפים.
- לאחר כחמש דקות מזמן ההתעוררות נמחקים מהזיכרון כמחצית מהחלומות שחלמנו בלילה. זיגמונד פרויד האמין שזה בגלל שחלומות מייצגים את המחשבות המודחקות שלנו, ולכן המוח שלנו רוצה להיפטר מהן במהירות. סביר יותר להניח שזה קורה משום שהמוח שלנו עסוק בלנהל אותנו בזמן הערות מאשר בלזכור את החלומות.
- ירח מלא גורם לנו לישון מעט פחות. בשנת 2000 גייס צוות חוקרים מאוניברסיטת בזל 33 מתנדבים ובדק בעזרתם תופעות שינה במשך שלוש שנים. אחד הממצאים היה שבלילות של ירח מלא תהליך ההירדמות ארוך יותר בממוצע בחמש דקות, ומשך השינה ארך 20 דקות פחות מהרגיל.
- כל טירון מכיר את המשפט "מקלחת שווה שעתיים שינה", ולאמרה זו יש בסיס: מחקרים מראים כי הקפדה על היגיינה וניקיון של הגוף וכלי המיטה תורמת לשינה טובה יותר.
- בניגוד אולי למה שנשמע לנו הגיוני, מחקרים גילו כי גברים חולמים על גברים 70% מהזמן. נשים, לעומת זאת, חולמות על גברים ונשים באופן שווה.
- כ-5% מהאוכלוסייה "נחנקים" במהלך הלילה מספר פעמים ועקב כך מתעוררים עייפים ומרגישים מותשים במשך היום. אחד המאפיינים של דום נשימה הוא נחירות חזקות ויקיצות תכופות בלילה, אשר מהם סובלים בני הזוג. דום נשימה בשינה מגביר את הסיכוי לחלות ביתר לחץ דם, מחלות לב, סוכרת ולעתים אף להפרעות בריכוז ולדיכאון.
- מחקרים מצביעים על כך שמצב של חוסר שינה חמור דומה במאפייניו למצב של שכרות.
- יש אנשים שפשוט מפחדים להירדם: סומניפוביה היא חרדה מפני שינה – בין אם מפני סיוטים ובין אם מתוך הפחד לפספס משהו בזמן שישנת.
- תהליך הירדמות ממוצע אורך כשבע דקות. אם אתם נרדמים בתוך פחות מחמש דקות, כנראה שסבלתם מעייפות חריגה או שאתם ישנים מעט מדי באופן כללי.
- נשים ישנות יותר מגברים. מה הסיבה לכך? אחת ההשערות קושרת את הנתון הזה בעובדה שנשים נוטות יותר לריבוי משימות במהלך היום, כלומר המוח שלהן עובד קשה יותר ולכן זקוק ליותר זמן התאוששות.
- גם עוברים חולמים – החל מהשבוע ה-32 להריון, מזוהים אצל עוברים שלושת שלבי השינה שמוכרים גם אצל אנשים בוגרים – כולל תנועות עיניים מהירות המעידות ככל הנראה על חלימה. העובר, אגב, מנצל בשלב הזה 90% מהזמן לשינה.
- במהלך השנה הראשונה לחייו, תינוק טיפוסי גוזל מהוריו בין 400 ל-750 שעות שינה.
- בני נוער זקוקים למספר שעות שינה זהה לזה המומלץ לילדים קטנים: 10 בלילה, לכל הפחות. סביר להניח שאם תשאלו לדעתם, הם יכחישו את פיסת המידע הזו (אלא אם צריך לקום עכשיו לבית הספר).
- היצירתיות שלנו משפיעה על איכות וכמות השינה שלנו. מחקר באוניברסיטת חיפה מצא כי אנשים בעלי יצירתיות חזותית סובלים מיותר הפרעות בשינה, ואילו אנשים המקוטלגים כיצירתיים מילולית ישנים יותר שעות – אך הולכים לישון ומתעוררים מאוחר מהממוצע.
- סייסטה היא דבר מבורך, משום שבצוהרי היום הגוף שלנו זקוק למנוחה ולהירגעות. אבל כמה זמן נכון לנמנם? ובכן, לפי נאס"א, זמן השנ"צ האולטימטיבי הוא 26 דקות.
- מהי תנוחת השינה הפופולרית ביותר – על הגב, על הצד או על הבטן? ובכן, מסתבר שדווקא תנוחת העובר. כ-47% מהאמריקאים וכ-41% מהבריטים ישנים בתנוחה זו. צעירים נוטים לישון על הבטן כשהידיים והרגליים פשוטות לצדדים, התנוחה הכי פחות פופולרית שבה אנשים נרדמים היא על הצד והתנוחה הבריאה ביותר לשינה על בשכיבה על הגב.