הילד מתרגש מהחזרה ללימודים ולא ישן בלילה? כך תעזרו לו להתמודד עם החרדה
התחלות חדשות עשויות להיות מרגשות אבל עבור ילדים רבים, תחילת שנת הלימודים היא גם מקור לחשש וה-1 בספטמבר עלול להוות מקור משמעותי להגברת הלחץ והחרדה. הסיבות רבות: הרצון לעמוד בציפיות ההורים והמורים, חשש מאי-השתלבות חברתית, התמודדות עם בריונות והשינויים הרבים שיש להתמודד עמם כשעולים לכיתה א, לחטיבה או לתיכון.
מחקר נרחב של המרכז הבינתחומי והאוניברסיטה העברית משנת 2021 הראה כי 1 מכל 5 ילדים בישראל סובל מתסמיני חרדה, וכי רמות החרדה בקרב ילדים נמצאות בעלייה מתמדת מאז הסגרים בתקופת הקורונה, עם נסיקה משמעותית נוספת מאז אירועי 7 באוקטובר – שכיחות הפרעות החרדה, PTSD ודיכאון כמעט הכפילה את עצמה. דוח אודות מצבם הנפשי של הילדים מאשר את הפגיעה הרגשית הקשה, ומתאר מצבים מורכבים של חרדה מוגברת בקרב ילדים בכל הגילים.
חרדה פוגמת באיכות השינה בקרב ילדים
הפרעות חרדה של גיל הילדות וההתבגרות עלולות להיות מלוות בפגיעה משמעותית בתפקוד, בין היתר גם להוביל לבעיות שינה. הדאגה והחרדה המתמשכות פוגמות ביכולת של הילדים להירדם בקלות ולהישאר רדומים לאורך הלילה. חרדה עלולה לפגוע גם במעבר לשלב ה-REM (תנועות עיניים מהירות) במחזור השינה, שהוא קריטי לתפקודים קוגניטיביים כמו זיכרון ולמידה. ילדים הסובלים מחרדה עלולים להתעורר לעיתים קרובות במהלך הלילה וכך נוצר מעגל אכזרי בו חוסר השינה מחמיר את תסמיני החרדה, שבתורה מחמירה את בעיות השינה.
על חשיבות השינה, במיוחד אצל ילדים, אין עוררין. ילדים שישנים מספיק שעות איכותיות בלילות מצליחים יותר בלימודים, מרוכזים יותר ומפגינים יכולת טובה יותר לפתור בעיות. שינה מסייעת לבריאות הנפשית וגם מחזקת את המערכת החיסונית.
איך נוכל להקל על הילדים שלנו?
ישנם כלים רבים שאנחנו, כהורים, יכולים להיעזר בהם כדי לסייע לילדים ולמתבגרים שלנו הסובלים מחרדה וקשיי שינה לקראת 1 בספטמבר (שימו לב: טיפים אלו אינם מחליפים טיפול מקצועי בחרדה).
ילדי הגן ובית הספר היסודי
- הפכו את החזרה ללימודים להרפתקה וצרו "מפת אוצר" עם תחנות רלוונטיות לשבוע הלימודים הראשון: מקניית ציוד, בחירת בגדים, סידור הילקוט, כיוון השעון המעורר ועד שתייה בברזיה בבית הספר. כך החזרה לבית הספר או העלייה לכיתה א' מפסיקים להיות יעד גדול ומאיין ומפורקים להתמודדויות קטנות שמגבירים את תחושת המסוגלות עם כל הצלחה.
- כתבו יחד סיפור, בו הילדים הם הגיבורים, ושלבו דמויות מוכרות ותרחישים שהם עלולים להיתקל בהם בבית הספר. בכל פעם שעולה חשש – הפכו אותו לחלק מהסיפור, שוחחו על כך עם הילדים ומצאו פיתרון עבור גיבור הסיפור. הדיון המשותף בפחדים ומציאת פתרונות עבור גיבור הסיפור, בונה ארגז כלים חברתי ומרחיקה את תחושת חוסר הוודאות.
מתבגרים
- מתבגרים חרדתיים נוטים לחשוש מכישלונות. הכינו איתם יחד מסמך הכולל את החזון שלהם לשנת הלימודים ואת שאיפותיהם האקדמיות והחברתיות. פרקו אותם למטרות ריאליות וברות השגה ושוחחו על הפעולות הנדרשות להשגת היעדים. הפכו את החשש לאוסף של משימות הטומנות בחובן הישגים רבים.
- פעילות גופנית מסייעת להפחית חרדה ולשפר את מצב הרוח. עודדו אותם למצוא ענף ספורט או פעילות מהנים עבורם. הכינו עבורם רשימה ארוכה של פעילויות, מקיר טיפוס, פריזבי או פארקור ועד פעילויות שגרתיות כמו שחייה וריצה. עודדו אותם להתנסות.