אל תהיו קשים: כך תדעו אם לבחור מזרון קשה או גמיש
מכירים את זה שחזרתם מחופשה חלומית, ולמרות כל האטרקציות והנופים עוצרי הנשימה שאותם ראיתם במהלכה, מה שהכי נחרת לכם בזיכרון הוא דווקא המזרון המפנק שהיה בחדר המלון? אתם נזכרים בערגה כיצד נהניתם להתמתח עליו, עד כמה השינה שלכם הייתה רציפה ועמוקה, ועד כמה קמתם עם גב משוחרר לגמרי ללא כאבים או שרירים תפוסים.
כדי לשחזר את תחושת הנעימות והגב המשוחרר שאותה חשתם בבית המלון, יכול להיות שתצטרכו להחליף את המזרון בביתכם למזרון בעל דרגת קושי שונה מזו שיש לכם. אז איך בוחרים דרגת קושי למזרון, מהן רמות הקושי הקיימות, למי עדיף לבחור במזרון רך ולמי לעומת זאת, מומלץ לרכוש מזרון קשיח יותר? הנה כמה תובנות.
"מזרון השינה צריך לתמוך בגב ולפזר לחצים, בעיקר באזור הגב התחתון והאגן", מסביר ארז עטר, מנהל רשתות עמינח סנטר ואמריקן קומפורט. "מזרון רך מדי יכול במקרים מסוימים ליצור שקע, שיהפוך את תנוחת השינה לדמוית ערסל – ללא תמיכה בגב. מנגד, מזרון קשה מדי, שלא יפזר לחצים, יהיה מזרון לא נעים ולא מפנק, שאינו מאפשר שינה איכותית", הוא מבהיר.
מזרונים קשים זה לא משהו שהיה מקובל בעבר?
"מזרנים קשים באמת מאפיינים יותר את מערכות השינה של 'פעם', בתקופה שבה אנשים האמינו כי על מנת שהגב יהיה ישר ולא עקום במהלך השינה הם צריכים מזרון קשיח מאוד. בעבר לא הבינו את חשיבות פיזור הלחצים על הגב, וכמובן שעוד לא השתמשו בחומרים המתקדמים שיש כיום.
"יחד עם זאת, בכל זאת יש חשיבות לכך שהמזרון יהיה קשיח במידה מסוימת, כדי שהוא יוכל להעניק תמיכה לגב. בסופו של דבר, הבחירה ברמת קשיחות המזרון היא מאוד אינדיבידואלית והפרמטר העיקרי בבחירה הוא המשקל של האדם השוכב עליהם. לנוער וילדים, שעמוד השדרה שלהם עדיין מתפתח, עדיף לישון על מזרון בעל רמת קשיחות נמוכה יותר, ולאנשים בוגרים שסובלים מעודף משקל יהיה עדיף לישון על מזרון קשה, שבו הם לא ישקעו".
מהם הפרמטרים העיקריים בבחירת המזרון?
"המזרון צריך לעמוד במספר קריטריונים. עליו להיות נוח, מפנק, תומך בגב ומפזר לחצים. בישראל, שהיא מדינה חמה, פרמטר נוסף הוא התאמת המזרון לאקלים המקומי. במזרון ויסקו ג'ל למשל, יש כדוריות מיוחדות ששומרות על המזרון קר במיוחד, גם בעונת הקיץ".
יש שלוש רמות כלליות של קשיחות המזרון: קשיחות קלה, קשיחות אמצע וקשיחות גבוהה. רוב האנשים קונים מזרונים בעלי רמת הקשיחות האמצעית. "זה אולי נובע מכך שישראלים רבים סובלים מבעיות גב והם מעדיפים לרכוש מזרון שיתמוך להם בגב, על פני מזרון שוקע", מסביר עטר. "מהמזרון הקשיח במיוחד הם נמנעים, כי הם עדיין רוצים שהמזרון יהיה גם נוח ומפנק".
עטר מספר, כי תחום מערכות השינה רווי בחידושים וחומרים מתקדמים נכנסים לשימוש כל העת, כמו גם חומרים קיימים שצפיפות החומר בהם השתנתה. כל אלה משפיעים, בין השאר, על רמות הקשיחות של המזרונים. "עד לא מזמן ויסקו ג'ל היה החידוש הגדול ועכשיו יש כבר ויסקו ג'ל בעל צפיפות קלה יותר, שמפזר משקל ולחצים. חומר אחר הוא הלטקס. בשונה משכבת הויסקו, שכבת הלטקס בנויה חללים-חללים על מנת ליצור גמישות יתרה, רמת אוורור גבוהה ועמידות לאורך שנים.
"חומרים מתקדמים נוספים הם הפולימרים, שהם מעין ספוגים. הספוג הפולימרי האיכותי ביותר כיום הוא הספוג הצהוב מסוג SK. הוא בעל צפיפות גבוהה, קשה, גמיש ונעים למגע, ולכן מתאים לייצור מזרנים אורתופדיים נוחים ובריאותיים", הוא מסכם.