כשהחום עולה, מגיעים הסיוטים
רבים מאיתנו קשובים לחלומות, ומנסים לפענח אותם ולמצוא בהם רמזים נסתרים לגבי מה שקורה בחיינו ברמה הרגשית, או אפילו החברתית. אבל מתי עצרתם לאחרונה וחשבתם שאולי החלומות גם קשורים למצבנו הבריאותי?
במחקר שנערך בשנת 2016 נמצא דבר מעניין. במחקר התגלה, שלא רק שלהיות חולה זו לא החוויה הכי נעימה בעולם כשאנחנו ערים – אלא שהמחלה עלולה לרדוף אותנו גם בחלומות, ולחדור אל שנת הלילה שלנו בצורת סיוטים, או בצורת חלומות עגמומיים ואפלים, שלא היינו חולמים במצב רגיל.
במחקר התגלה שברגע שטמפרטורת הגוף שלנו עולה, כמו שקורה בדרך כלל בזמן מחלה, החלומות שלנו הופכים למוזרים יותר וטעונים רגשית. לתופעה הזו יש אפילו שם – חלומות קדחת (fever dreams).
החלומות הללו, שיכול להיות נכון יותר להגדיר כסיוטים, יכללו בין השאר הפרעות שונות כמו הפרעות בתפיסות המרחב, נפילות אל תוך החושך ועלולים להופיע בהם דמויות כמו מפלצות מסויטות במיוחד.
חלומות מוזרים כסימפטומים של חום וכאבים
בשנת 2013 נערך מחקר אחר, בו החוקרים ניסו למפות את כלל הסימפטומים שנוגעים בחום. הם תשאלו קבוצה של 28 נבדקים, ושאלו אותם שאלה פשוטה – מה הם מרגישים במצבים של חום גבוה. כמובן שהרוב ציינו רעידות וזיעה כסימפטומים מרכזיים, ושלושה מהם אמרו שהם חווים "חלומות מוזרים", כהגדרתם.
מה שמעניין באותו המחקר היה, ששלושת הנבדקים בעלי החום הגבוה לא סבלו מאותה המחלה. למעשה, הדבר היחיד שהיה משותף ביניהם הייתה העובדה ששלושתם סבלו מחום, וששלושתם חוו "חלומות מוזרים" – מה שאומר שזה לא סוג המחלה שמשפיע על החלומות, אלא החום עצמו, והעובדה שהוא בכלל קיים.
למה זה קורה?
גם אצל אנשים בריאים האמיגדלה, אותו אזור במוח שלנו שאחראי, בין השאר, על הפחד והחרדה – "מתעורר" במהלך שנת ה-REM, שהיא החלק במחזור השינה בו אנחנו חולמים (או במילים אחרות – שנת החלום שלנו). "התעוררות" האמיגדלה משמעה, בפועל, שנרשמת באזור זה עודף פעילות ושיותר חמצן מוזרם אליה.
מה שמעניין הוא שטמפרטורות גבוהות, ולא חשוב מאיזו סיבה או מחלה הן נובעות, יכולות להגביר את פעילות הנוירונים במוח, כולל פעילות הנוירונים באמיגדלה. ומכיוון שפעילות מוגברת באמיגדלה מקושרת לסיוטים, סביר להניח שאותו גידול בטמפרטורת הגוף מגביר את קצב הנוירונים שמוזרמים לאזור, מה שמוביל לכך שאנחנו נחווה יותר חלומות אפלים ושליליים.
אבל אותם סיוטים לא נובעים רק מהחום הגבוה. הסיבה שיש לנו חום גבוה, מלכתחילה, נובעת בדרך כלל מכך שאנחנו חולים, ולכן הגוף שלנו נכנס למצב מלחמה ומתמודד עם המחלה ועם הגורם הזר שתקף אותו, בין אם מדובר בחיידק, וירוס, פטריה או כל דבר אחר. כדי להתמודד עם כל אלה – מערכת החיסון שלנו נכנסת לפעולה ותוקפת את אותם גופים זרים שפלשו לגוף.
ברגע שזה קורה, הציטוקינים, שהם חלבונים שמחברים בין תאי מערכת החיסון לתאי הגוף – מתחילים להתפשט בגופנו, והאמיגדלה מגיב אליהם ומגביר פעילות – בין אם הטמפרטורה עולה או נותרת כרגיל. ואכן, מחקרים שנערכו הן על עכברושים והן על בני אדם גילו שגידול בפעילות מערכת החיסון מגבירה את החרדה.
לכן, בזמן מחלה, העלייה בטמפרטורת הגוף בשילוב שחרור הציטוקינים מגדילים את הפעילות באמיגדלה, מה שמוביל לגידול בחרדה, כך שבדיוק ברגע שהצלחנו להניח את הראש ולהירדם קצת, הגוף לא נותן לנו מנוח – וסוחב את המחלה גם לחלום.